Zelfstandigheidstraject en het bepalen van zelfredzaamheid voor cliënten

Hoe wordt de zelfredzaamheid van cliënten bepaald en welke hulpmiddelen zijn beschikbaar?

Er bestaat momenteel geen landelijke tool die door alle bewindvoerders wordt gebruikt om de zelfredzaamheid van cliënten te beoordelen. Wel zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals de "Plinkr HUB" van Plinkr en "Zelfstart" van de Waag Dienstverlening. Deze tools kunnen helpen om de zelfredzaamheid van cliënten te bevorderen, maar brengen kosten met zich mee die bewindvoerders vaak zelf moeten dragen als de gemeente deze niet vergoedt.

In de praktijk zien we dat zelfredzaamheid vaak stapsgewijs wordt bevorderd door cliënten geleidelijk meer verantwoordelijkheden te geven. Dit kan bijvoorbeeld beginnen met de overgang van weekgeld naar maandgeld. Vervolgens kunnen steeds meer verantwoordelijkheden worden toegevoegd, zoals het beheren van andere financiële zaken. Dit proces kan zorgvuldig worden gemonitord om te bepalen of een cliënt in staat is om volledig zelfredzaam te worden.

Hoewel deze methodes succesvol kunnen zijn, is het belangrijk dat elke cliënt individueel wordt beoordeeld en ondersteund op basis van hun specifieke situatie.

Info
Bekijk hier de tools van Plinkr en de Waag Dienstverlening.