Wat te doen bij UBO-problemen als bewindvoerder?

Wat moet ik doen bij een UBO-probleem als bewindvoerder?

Bewindvoerders kunnen in sommige situaties te maken krijgen met verzoeken van notarissen of andere instanties om UBO-informatie (Ultimate Beneficial Owner) aan te leveren. Dit kan leiden tot verwarring, omdat bewindvoerders vaak niet als UBO worden beschouwd onder de huidige wetgeving. Hier is een overzicht van de situatie en wat je kunt doen:

Waarom ontstaat dit probleem?

De verwarring komt voort uit de interpretatie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Onder deze wet is een cliënt gedefinieerd als de natuurlijke of rechtspersoon met wie een zakelijke relatie wordt aangegaan. Bewindvoerders en curatoren handelen echter namens cliënten en zijn doorgaans geen UBO’s van de rechtspersoon waarmee een zakelijke relatie wordt aangegaan.

Toch worden er soms door financiële instellingen, notarissen of andere partijen onterecht UBO-verklaringen opgevraagd. Dit leidt tot extra werk en verwarring, omdat de gevraagde informatie vaak niet relevant is voor de bewindvoerder.

InfoWat zegt de wet?
  • Volgens het Ministerie van Financiën en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie is het niet vanzelfsprekend dat de UBO-regelgeving van toepassing is op bewindvoerders en curatoren, omdat zij doorgaans niet als cliënten onder de Wwft vallen.
  • Als een bewindvoerder of curator tegen moeilijkheden aanloopt, wordt geadviseerd dit te melden bij het Bureau Financieel Toezicht (BFT). Het BFT kan optreden als notarissen of andere instellingen de Wwft verkeerd interpreteren en toepassen.

Aanbevolen stappen voor bewindvoerders

  1. Communiceer met de betreffende instantie:
    Leg uit dat de bewindvoerder handelt namens de cliënt en doorgaans geen UBO is. Verwijs naar de uitleg van het Ministerie van Financiën en de Wwft-criteria.

  2. Dien een klacht in bij het BFT:
    Als de instantie blijft aandringen, kun je een klacht indienen bij het Bureau Financieel Toezicht. Zij kunnen nagaan of de Wwft juist wordt toegepast.

  3. Documenteer alles:
    Zorg dat je goed bijhoudt welke informatie wordt opgevraagd en wat je reactie daarop is geweest. Dit kan helpen om problemen in de toekomst te vermijden.

  4. Win juridisch advies in:
    In complexe gevallen kan het nuttig zijn om advies te vragen bij een juridisch expert op het gebied van Wwft-regelgeving.

Wat doet Aegis?

Aegis blijft signalen over UBO-problemen verzamelen en bespreekt deze met de relevante partijen, zoals het Ministerie van Financiën en het BFT. We streven naar een structurele oplossing en blijven onze leden ondersteunen met richtlijnen en advies.